Klik op de foto’s hierboven en zie onze mooie selectie ONROEREND GOED, BOERENHOEVES, APPARTEMENTEN, VILLAS en STADSWONINGEN te koop in Abruzzo, Italië

De belangrijkste fasen van aankoop van onroerend goed (Compravendità) in Italië zijn de eerste aankoop aanbod (Proposta d'Acquisto), de voorlopig koopcontract (Compromesso), en de notariële slotakte van de verkoop (Rogito Notarile). Dit artikel legt uit hoe het proces werkt.

1. KOOPVOORSTEL (Proposta d’Acquisto)

De eerste stap na het vinden van het ideale huis is het maken van een koopvoorstel, geadresseerd aan de verkopende partij. Ook moet er een kleine aanbetaling worden gedaan, over het algemeen met een cheque, op naam van de verkoper. Deze wordt in bewaring gehouden door de makelaar.

De makelaar zal de juiste papieren in orde maken met alle punten en wensen in relatie tot de aankoop.

Als de verkopende partij het voorstel accepteert (zwart op wit), zijn beide partijen gebonden aan het voorstel en zal dit ten uitvoer worden gebracht. De verkoper zal de cheque incasseren die de makelaar in zijn bezit heeft. Dit wordt de aanbetaling op de aankoop van het onroerend goed (caparra confirmatoria).

Als de verkopende partij het voorstel niet accepteert, zal de makelaar de cheque weer retourneren. Vanaf dat moment bent u weer vrij om te gaan, of u kunt een ander voorstel doen met inachtneming van de procedure als hierboven beschreven.

OPMERKING:

  • Mocht u zich terugtrekken nadat het voorstel is geaccepteerd, bent u uw aanbetaling kwijt. Als anderzijds de verkoper zich terugtrekt nà het accepteren van het voorstel, moet hij hetzelfde bedrag betalen als boete.
  • Als er een voorstel wordt gedaan aan de verkopende partij, moet er altijd een een datum in staan voor de ondertekening van het voorlopige koopcontract en voor het definitieve koopcontract. Deze data worden gezien als uiterste datum. Eventueel eerder tekenen van de contracten kan wel, mits beide partijen het hierover eens zijn.
  • Het is niet verplicht om een aanbetaling te doen op het moment van het voorstel. Het laat wel de goede wil zien aan de verkopende partij. Aanbetalingen kunnen ook een onderdeel zijn van onderhandelingen en de manier van betalen

2. VOORLOPIG KOOPCONTRACT (Compromesso)

Het voorlopig koopcontract is een overeenkomst waarin beide partijen beloven in de toekomst het definitieve contract (Notariële akte) te tekenen, en waarin alle voorwaarden die zijn overeengekomen tussen beide partijen ten uitvoer worden gebracht.

In het voorlopig koopcontract moeten bepaalde zaken staan zoals de persoonlijke gegevens van beide partijen, de onderdelen en kadastrale gegevens van het onroerend goed, de prijs, de hoogte van de (aan) betalingen, de manier van betalen en de datum van de notariële akte. De eigenaar verklaart hier ook dat hij garant staat voor het volledig eigendom en verklaart dat het onroerend goed op het moment van de akte vrij zal zijn van hypotheken, aanspraken, derdenrechten, etc.

Een tweede aanbetaling moet tijdens de ondertekening van het voorlopige koopcontract worden gedaan. Dit is meestal rond de 20% van de overeengekomen prijs (inclusief de aanbetaling die reeds is betaald).

OPMERKING:

  • Wie onroerend goed koopt in Italië heeft een codice fiscale nodig. U kunt het beste zelf via het Italiaanse Consulaat in uw land een codice fiscale aanvragen. Eventueel kunnen wij het voor u aanvragen bij de lokale belastingdienst, mits u een postadres heeft in Italië. Wij hebben hiervoor een kopie van uw paspoort nodig, een aanvraagformulier met originele handtekening en een machtiging. Zonder een codice fiscale kunt u in Italië geen bankrekening openen.
  • Het is verstandig om zo snel mogelijk een bankrekening te openen zodat u daar het geld op kan storten voor de definitieve koopakte.
  • De makelaars courtage moet na het ondertekenen van het voorlopige koopkontract ook worden voldaan. De courtage ligt ongeveer rond de 3% van de aankoopprijs (+ VAT).

3. NOTARIËLE AKTE (Rogito Notarile)

De notariële akte is de definitieve akte en wordt ondertekend voor een publieke notaris (notaio) met beide partijen (koper en verkoper).

Voordat er wordt getekend, heeft de notaris de nodige zaken gecontroleerd van het onroerend goed, zoals de cadastrale gegevens, de legaliteit, of het onroerend goed vrij is van hypotheek of schulden aan derden etc. Nadat de akte is opgelezen wordt deze in het bijzijn van de notaris ondertekend en is de overdracht een feit. U bent de gelukkige bezitter van een eigen huis in Italië.

Mocht het zo zijn dat u voor de koop van het onroerend goed een hypotheek nodig heeft, dan zal er een aparte akte moeten worden getekend. Dit zal op hetzelfde moment gebeuren als de notariële akte. De notaris zal opnemen dat de bank de kredietverschaffer is van uw hypotheek.

Tijdens het tekenen van de akte zal ook de restbetaling van het onroerend goed moeten worden voldaan, alsmede het honorarium van de notaris en de verwante belastingen.

HONORARIUM NOTARIS

De honoraria van notarissen kunnen verschillen, maar liggen meestal tussen de 1,5% - 2% van de aankoop prijs. Het is wel aan te raden bij het uitzoeken van een notaris hier op te letten. Mocht u voor de aankoop van het onroerend goed een hypotheek nodig hebben, dan moeten er 2 akten worden getekend. De kosten zijn dan ongeveer dubbel.

BELASTINGEN

Hieronder vindt u een tabelvan de belastingen met betrekking tot een onroerend goed: 

Verkoper Belasting  Primary Residence  Secondary Residence 
 
Aankoop van een privé persoon
 
Registratie Belasting  2% v/d kadastrale waarde* 9% v/d kadastrale waarde
Lokale Belasting  €50   €50 
Zegelrecht Belasting €50 €50 
 
Aankoop van een ontwikkelaar of aannemer
VAT  4% v/d aankoop prijs
10% v/d aankoop prijs**
Registratie Belasting  €200   €200  
Lokale Belasting  €200  €200
Zegelrecht Belasting  €200 €200

 

* Er is een minimum van € 1000 bij het betalen van de 2% belasting op een hoofdverblijfplaats. Als het goed is aangemerkt als een 'luxe', de belasting is 9%, niet 2%.

** als het goed is geclassificeerd een 'luxe', de belasting is 20%, niet 10%.

DE NOTARIS

De notaris wordt gekozen door de kopende partij. Hij is daarentegen een onpartijdig persoon en kan niet opkomen voor de belangen van één partij. De notaris draagt zorg voor het proces en verzamelt de benodigde gevens met betrekking tot de akte. De notaris moet ook nagaan of het onroerend goed vrij is van hypotheek, of de verkopende partij ook echt de eigenaar is etc. Het werk van de notaris is gegarandeerd. Mocht de notaris dus een fout maken, dan moet hij u schadeloosstellen voor alle verliezen die u oploopt.

OPMERKING:

  • Als het contract door twee privé personen wordt afgesloten, dan zegt de wet dat er in de akte het bedrag moet staan wat daadwerkelijk betaald is voor het onroerend goed. Echter, voor het berekenen van de belastingen wordt de kadastrale waarde (valore catastale) gebruikt. Deze waarde ligt over het algemeen een heel stuk lager dan de aankoop prijs.
  • Als de kopende partij de Italiaanse taal in woord en geschrift niet machtig is, dan zal de akte moeten worden vertaald. Een andere mogelijkheid is dat u een vertrouwens persoon machtigt (Procura) om namens u te tekenen. Deze persoon moet de Italiaanse taal in woord en geschrift machtig zijn.
  • Als u verhuist naar Italië en u verklaart bij de akte dat dit uw eerste huis is (prima casa), dan betaalt u minder belasting. U moet dan wel binnen 18 maanden vanaf de ondertekening van de akte uw residentie in Italië hebben. Op het moment dat u de akte ondertekent, mag u uiteraard nog wel een ander huis hebben, zolang u maar binnen 18 maanden de Italiaanse residentie heeft. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet u alsnog de hogere belasting betalen, verhoogd met een boete.
  • Op 1 juli 2009 werd er een nieuwe wet van kracht, die zegt dat iedereen die zijn huis na deze datum verkoopt, moet zorgen voor de benodigde certificaten op het gebied van electra en gas. Dit moet gebeuren door een gecertificeerde specialist, en de verkopende partij moet hier zorg voor dragen.

INFO VAN ONS

Een huis kopen in Italië lijkt op het eerste gezicht heel erg gecompliceerd en bureaucratisch, maar is over het algemeen erg helder en duidelijk. Er worden veel risico’s uitgesloten omdat een notaris een zekere verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de kopende partij.

Het hele koop proces kan redelijk makkelijk worden doorlopen. Goede hulp en advies is daarbij belangrijk. Wij kunnen u helpen met het vinden van uw droomuis en het daaropvolgend traject. Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot het koopproces of andere zaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

From start to finish, Tracey and the Abruzzo Reality team are there to help. With finding the correct home with in the correct budget, to offering advice as to which is a good buy and which not so much. Need work done, they have contacts to help. Need a mortgage, they have contacts that can help with that to. The service doesn't stop with the purchase of a home either. Any care, guidance, or other assistance after the home purchase, Tracey can help. Being that English is her first language, this all makes a complicated process, that much easier. I can't say enough about the level of service received by Abruzzo Reality.

We do not know where we would be if it weren't for the assistance provided by Tracey. She made every step of the buying process effortless as well as assistance above and beyond the actual purchase. Everything was explained in detail and their knowledge of the area, details and contacts were invaluable. She is an asset to the continued management of our property and have no hesitation in recommending her to anyone contemplating buying or selling property in Abruzzo.

Everything went smoothly!!
We saw a lot of houses with a lot of agencies. Some of them were more friendly than others, but with you, from the beginning, it was just like talking to a friend, and we had never met before.
Every question, even a stupid one, you answered.
If we had a doubt, you gave us your trust by sending evidence.
Last year in April we met, to visit a few houses. The one we came for, was the one we fell in love with.
You arranged everything through email, we just had to sign and pay 😉
Even the appointment with the notary was planned according to our chosen date.
Even after the sale you are willing to help us and answer our questions.
Thank you Tracey!

After deciding for ourselves that the region Abruzzo was for us the place in Italy to look for a vacation home, we came in contact with Tracey. Right from the start the contact was good and comfortable.  We never felt there was a main focus on the business side, or that we were being pushed in a direction we did not want to go.  Instead we always felt that it was up to us what kind of properties we wanted to view.  That Tracey had understood what our wishes were regarding the property and the location, became very clear when we were asked if we wanted to view a "mystery" property and fell for it right away.  It forfilled all the wishes we had for a property in Italy!

During the entire process, from start to end, we have always felt that Tracey was there to support us.  It was a very good feeling to know that a person with good knowledge of the Italian way of doing business was there to support us by doing the necessary paperwork or translation work.  Based on our own experience , we highly recommend working with Tracey Nicholas.

We cannot speak highly enough of our experience when dealing with Tracey Nicholas of Abruzzo Reality.  She made the whole selling process so simple and straightforward, and this was dealing with two customers who didn’t speak a word of Italian!  She answered every email promptly, was honest and fair and we had total faith in her from the beginning, and our trust was rewarded.  The viewing of our property, to the completion with the notary, all took place in under a month, thanks to her organisation.  We were kept fully informed at every stage, from receiving initial deposits to advising when to book our flights.  What we expected to be a complicated and nerve wracking experience actually turned out to be very enjoyable, thanks to her.  We recommended her to friends of ours, and they had exactly the same experience as us, and even said she did more than was expected to help them after their sale was completed, assisting them with the bank and transfers.  We would be happy to act as referees for anyone thinking of buying or selling with Tracey, we are totally confident you would be as pleased as we were if you used her as your agent.

While searching for our dream house in Italy, we “shortlisted” a long list of about 30 houses in various parts of Abruzzo. More than half of the houses were from Abruzzo Reality, as Tracey was one of the few real estate agents that responded to us, and promptly too. We met different real estate agents during our house-hunting trip. Tracey and Vincenzo stood out as they patiently listened to our requirements (and we were rather fussy about what we wanted!) and brought us to see the different houses. We read about the Daunting process of buying a house in Italy and different websites tell you different things. We were glad we could leave everything to Tracey and Vincenzo! They made the whole process so much easier as we had to go back to work and could not travel to Italy as often as we would have liked. After signing for our dream house, Tracey and Manolo (the do-it-all handyman) helped us with everything from cleaning the house, dealing with the utility company, to getting the house painted. We really appreciate their help!

We entered into the Italian property market on a bit of a whim and with little knowledge. Tracey immediately impressed us by the responsive way she answered our initial queries and provided us with really helpful advice on geographical areas to consider. We booked a couple of long weekends in Abruzzo and Tracey could not do enough for us in organising viewings and ferrying us from house to house. Tracey was accompanied by Vincenzo who originates from Abruzzo and together they make an impressive and knowledgeable Anglo-Italian partnership. They were always realistic about the merits and weaknesses of each property and we never felt under any pressure from either of them at any time. They clearly just wanted to find the right property for us and approached this with great integrity and dedication. We learned a lot about Abruzzo from them and did eventually find a wonderful property, completing the sale in May 2016. Tracey held our hand throughout the process, arranging the survey and the notary and responding immediately to any issues whenever they arose. This high quality attentive service did not stop once we had taken possession of the property and Tracey continued to help out with organising energy supplies and fuel bills.

We would now regard Vincenzo and Tracey as our first Abruzzo friends. We often had meals together during our house hunting and we now take every opportunity to catch up with them when we return to the holiday home they found for us. We feel very lucky we stumbled on Abruzzo Reality!

"We cannot thank you enough for all the help you have given us in becoming Italian real estate owners! That lovely house is something one only dreams of!"

After having our apartment up for sale for a couple of years with no result, we were recommended to contact Tracey by friends, as she had helped with their sale. We cannot thank and praise her enough as she instantly went into action to advertise and find us a buyer. The whole process was completed quickly and professionally and what we thought would be a complete headache went very smoothly. Tracey dealt with the whole process from viewings, booking the Notary and arranging to have all the utility bills transferred in to the new owners names. We would like to thank the whole team for their excellent service.

We were looking at houses in Abruzzo for quite some time as we were quite fussy on what we wanted and it had to be within a specific budget. Apart from this, our requirements changed a lot over the period we were looking at houses. Despite this we have to say Tracey and colleagues were always there to help out, and even show us a few house we insisted on seeing when they knew quite well they were not suitable for us. The house we eventually purchased was one they brought to our attention, when they did we named it the "prison house", which shows how impressed we were, and of course how wrong! During the purchase and since (now 4 years on) Tracey has helped us (and still does) not only sort out our problems and get jobs done, but also provide great guidance and encouragement to do things ourselves.

We bought our house via Abruzzo Reality a couple of years ago. We contacted them via internet and went to Abruzzo to have a look at several houses that were available at that moment. Tracey organised the trip to the different houses and yes...We fell in love with one particular house. From that moment on, Tracey took care of everything for us to be able to buy the house. Even now, when bills have to be paid, when meetings have to be organised and other problems have to be solved, she takes care of it. She took care of finding a gardener, someone to take care of the pool, etc...
In other words, she's taking care of everything when we aren't there and we know we can rely on her. Keep up the good work, Tracey! Thanks for helping us!

We had been looking for a while to find a house in Abruzzo, when we made an appointment with Tracey. What a relief. Where we thought we were well prepared and made a list with houses to visit, Tracey had a much better view on what we needed and wanted. It was love on first sight with the house she suggested.

Being a foreigner in Italy, we could use all the help we could get. Tracey and her colleagues exceeded our expectations; not only did they give us tonnes of advice and information, they also helped with several practical issues. Thanks to Tracey we experienced a very smooth operation.

Besides the professionalism, Tracey excels in trustworthiness, and she transfers this feeling also to the people she works with. We appreciate her professional sight, but we appreciate her even more for the person she is.

I can advise everyone to engage with Tracey and her colleagues when you are looking for a house in Abruzzo.

Property transactions are invariably by their very nature stress inducing, especially when involving an unfamiliar language and legal system. Complete trust in any company chosen for marketing and conveyancing is paramount and it was clear to me from my first conversation with Tracey that I had at last found the person I'd been looking for.

The sale of my property involved a particularly challenging problem which on several occasions appeared almost impossible to resolve. Tracey however is a person who inspires confidence almost as though failure is not an option and I have no doubt that without her skill and involvement the house would still be for sale and likely to stay that way.

From my personal experience of property ownership in Abruzzo I believe the service this company provides is unique and only wish that I'd found such an agency in 2004 when I first dipped my toes into Italian living.

“Tracey, who works with a reliable Abruzzo estate agent through whom we purchased our property, was so incredibly helpful in guiding us through the bureacracy of Italian property purchase: in her safe hands, we didn't encounter any problems, and it all seemed straightforward. And now she is providing an excellent property management service: totally flexible, reliable, and not expensive: it just takes away all those little worries that you inevitably have when you're not actually there. It is so useful when someone knows a trustworthy builder, plumber or carpenter. We consider ourselves so fortunate.

We find few people in the UK have even heard of Abruzzo, let alone know where it is in Italy! It is simply glorious, it is "real" Italy, still (thank goodness) undeveloped, un-touristy and cheap. If you have children, like us, they are loved and spoiled. Go to Abruzzo, and see for yourselves! Tracey will give you the warmest welcome.”

We used Abbruzzo Reality for the sale of our house. Their service was very good and they were able to find a good number of people to look at the house. Once a buyer was found, all of the necessary documentation, notary appointments, handover of utilities were taken care of. I wouldn't  hesitate in recommending this company’s services.

To move, buy a house and live in another country with all its bureaucracy, customs and language barriers is quite a daunting, if not exciting, prospect at the best of times. To do so, when you are doing it alone can be frightening to say the least.

Tracey made it more of an exciting adventure, without the down side, in a friendly and trustworthy manner. I am extremely grateful to her and her colleagues, and they are still here, helping to smooth out the edges long after I purchased the house of my dreams. I consider them as friends.

Tracey also found me a companion, a beautiful and loving dog who is always by my side :) Thanks for all Tracey.

"Tracey, you have been so very helpful with looking for a holiday place for us to buy. Without your help and translating there is no way we could have done it. We are very grateful, very many thanks."

I cannot rate Abruzzo Reality highly enough. We were very fussy buyers!! We had a long list of things that we wanted from a house and we were beginning to think we would not find what we were looking for. It can be quite disappointing seeing what looks like a lovely property on the internet and then travelling all the way to Italy to find its next door to a factory!!
Vincenzo and Tracey however, took on board our requirements and showed us only properties that fitted the criteria we asked for. They were professional and their local knowledge of the area was invaluable. It was also nice to see that the sellers thought highly of them too.
They found us the property we eventually bought and convinced us to look at it even though we thought it might not be for us from the photos. They were right.
They guided us through the buying process and helped us every step of the way, always prompt with responses to our queries. The help did not stop after we signed the papers, they helped with bills, finding us local suppliers and services and even now help us if we have a problem or need to know where to find something.
I would highly recommend them to anyone thinking of buying in this area, with Tracey speaking English and Vincenzo’s local knowledge they make a great team.

We have nearly completed our first year of owning a property in Abruzzo after looking for almost 5 years.
During our last two years we met Tracey and Vincenzo, who introduced us to the region of Abruzzo. They showed us a variety of properties, based on the brief given to them and did care that we the buyers and the properties were closely aligned.
Having found a property that matched what we wanted, the process of buying was fairly straight forward through their services. Tracey took us through the process step by step and ensured everything was conducted in a professional manner.
Both Tracey and Vincenzo assisted us with the Italian notary and followed up after the transaction was completed dealing with all the necessary paperwork.
We are delighted with her services and her meticulous attention to detail.

In our search for houses in Abruzzo we came across several kind and helpful people in the various real estate agencies. However, from the very beginning Tracey has given us kind, informative and immediate responses to all our questions. So, when we met Tracey at our first trip to Abruzzo there was no doubt in our mind to chose her and Abruzzo Reality to help us.

Tracey has been guiding us from the first step of the Italian buying process until we finally received the keys to the house. And we are convinced that Tracey will ensure that the process of renovating the house will be as smooth as possible. Thank you.

My ShortList

Your shortlist is empty.

To get more information on your shortlisted properties by email, please fill in your details below.

Your name:

Your email:

  

Wij zien ernaar uit om u in ABRUZZO te verwelkomen, en u te helpen om uw droom waar te maken